Catering
kan betyda olika saker och vi gör dem alla i både Stockholm och på andra ställen i Sverige
Mobil catering
Maten serveras på plats från ett fordon eller från ett eller flera tält med mobila catering kök.
Evenemangs catering
Maten tillagas i köket i Nacka strax utanför Stockholm och transporteras nedkyld i våra kylbilar tillsammans med ev. köksutrustning såsom ugnar och sådant som kan behövas för ett lyckat arrangemang. Catering maten värms sedan upp på plats. Kvalitén blir mycket bättre än att leverera maten i värme boxar.
Det kan vara inhyrd personal från cateringföretaget eller personal på plats som tar hand om arrangemanget.
Catering leverans
maten levereras till festlokalen, företaget eller hemmet och beställaren tar hand om gästerna under eventet.
Catering med kock och serveringspersonal
maten levereras av cateringföretaget till hemmet, eventlokalen eller företaget. Cateringföretaget tar hand om hela arrangemanget dukning, servering, plockning, disken m.m.
i historiens ljus
Ordet catering har vi lånat in från engelskan och man undrar ju;
Vad fanns innan cateringen?
Jo, kalaskokerskan eller kokfrun som hon också kallades, det var en kvinna som arbetade deltid eller heltid med catering. Ett kvinnoyrke som fanns kvar ända in på senare delen av 1900-talet.
Till Sveriges kända kokerskor hör Cajsa Warg (1703-1769) hon var egentligen ingen kalaskokerska utan fast anställd i förnäma hushåll. Cajsa Warg spelade dock en viktig roll i och med sin kokbok från 1755, Hjelpreda I Hushållningen För Unga Fruentimber.
Anna-Maria Zetterstrand (1763-1844) det var en riktig kalaskokerska det förutom bjudningar och fester så drev hon en matbutik. Hennes dotter Sofia Maria gav 1863 ut boken; Kok- och Hushålls-bok, grundad på 80-årig öfning och erfarenhet i kokkonsten och hushållningen.[5]
Cateringens grundare sägs vara en kvinna, Hanna Lindmark (1860-1941) Hon sålde färdiglagad mat/catering och arrangerade middagar på fester. Hanna grundade även Margaretaskolorna.